مفهوم زنجیره تامین |مطالعات ISI و علمی و پژوهشی
مفهوم زنجیره تامین
مفهوم زنجیره تامین — تاریخ انتشار ۱۳۹۹/۰۶/۳۰— ساعت انتشار ۱۷:۵۹— تعداد صفحات: ۲ صفحه
مفهوم زنجیره تامین
زنجیره تامین شامل همه مراحلی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بود که خواستههای مشتری را برآورده میسازد. زنجیره تامین تمامی موارد مرتبط با شبکه تدارکات را در بر میگیرد (زند حسامی و ساوجی، ۱۳۹۱) که شامل موارد زیر است:
۱-تامینکنندگان.
۲-مراکز تولیدی.
۳-انبارها.
۴- مراکز توزیع و بازار خردهفروشان.
۵-مواد خام و موجودیهای در حال ساخت و محصولات نهایی جاری بین آنها.
شرکتها به وسیله تعاملات و ارتباطات کارکنان خود با افراد خارج از شرکت و طریق منابع عمومی میتوانند به اطلاعات مرتبط با زنجیره تامین دسترسی پیدا کنند(ناظمی و همکاران، ۱۳۹۰: ۶۰)
مفهوم زنجیره تامین براساس مدیریت زنجیره تامین
مدیریت زنجیره تامین قادر به شناسایی دقیق و صحیح موجودیها در داخل تامینکنندگان یا مشتریان زنجیره تامین ممکن است نباشد. فقدان نظارت و ردگیری کالاها میتواند باعث اضافه موجودی کالای در انبار و افزایش هزینههای انبارداری یک سازمان شود. فقدان نظارت و ردیابی، سبب کمبود موجودی کالا در خط تولید میشود که این امر میتواند در تامین خدمات نیازمندیهای مشتریان تاثیر منفی بگذارد(لک و همکاران، ۱۳۹۰)
در گذشته، شرکتهای صنعتی بر تولید و ایجاد ارزش افزوده تمرکز داشته و منابع محدودی را در زنجیره ارزش و تامین، سرمایهگذاری میکردند. با پیچیدهتر شدن فضای رقابتی، شرکتها به دنبال سوق دادن منابع عظیم مالی و تکنولوژی در شرکتهای زیرمجموعه هستند(شیخی و همکاران، ۱۳۹۳) مدیران پی بردهاند که انتخاب تامینکننده مناسب و مدیریت آن وسیلهای است که از آن میتوان برای افزایش رقابتپذیری زنجیره تامین استفاده کرد. بنابراین به لحاظ اهمیت، مسئله انتخاب تامینکننده تصمیمی استراتژیک در حوزه زنجیره تامین میباشد. (آذر و همکاران، ۱۳۹۰).
هدف مدیریت زنجیره تامین یکپارچهسازی
بر این اساس هدف مدیریت زنجیره تامین یکپارچهسازی واحدهای سازمانی در طول زنجیره تامین بود. این کار با هماهنگسازی جریان مواد، اطلاعات و مالی به منظور برآوردن تقاضای مشتری و بهبود رقابتپذیری است(تربتی و همکاران، ۱۳۹۴).
رقابت از سطح شرکتها به رقابت میان زنجیره تامین کشیده شده و برخورداری از یک زنجیره تامین یک مزیت رقابتی و تعیینکننده محسوب میشود. با کشیده شدن رقابت از سطح شرکتها به سطح زنجیره تامین آنها، کیفیت و مدیریت کیفیت محصول از سطح شرکتها به سطح زنجیره تامین گسترش می یابد. همانطور که یک کالا از یک عضو زنجیره تامین به عضو دیگر آن در جریان است، کیفیت آن نیز میتواند توسط سایر شرکتهایی که در تملک ما نیستند، تحت تاثیر قرار گیرد. بنابراین شرکتها ناگزیرند برای برخورداری از یک مدیریت کیفیت موثر و کارآمد که کیفیت محصول نهایی به مشتریان را تضمین نماید.(صفری و محبیمنش، ۱۳۹۰).
موارد مرتبط با مدیریت زنجیره تامین
مدیریت زنجیره تامین شامل موارد زیر نیز است. مدیریت زنجیره تامین در این حالت شامل :
۱-برنامهریزی و مدیریت کلیه فعالیتهای منبعیابی و تدارکات.
۲-تبدیل کالاها از مرحله ماده خام (استخراج) تا تحویل به مصرفکننده نهایی.
۳-فعالیتهای لجستیک برای کلیه فعالیتهای هماهنگی و همکاری میان تامینکنندگان.
۴-تعیین واسطهها، خردهفروشان و مشتریان.
مدیریت زنجیره تامین، یکپارچه کننده مدیریت زنجیره تامین با الزامات زیستمحیطی در تمام مراحل طراحی محصول، انتخاب و تامین مواد اولیه، تولید و ساخت بود(الفت و همکاران، ۱۳۹۰). در این حالت عوامل کلیدی اثربخشی مدیریت زنجیره تامین عبارتند از:
۱-اطلاعات
۲- ارتباطات
۳-همکاری
۴-اعتماد
در بحث شرکتهای کوچک و متوسط لازم است عوامل ایجاد اهمیت اینگونه شرکتها مورد بررسی قرار گیرد. نخست با پیدایش فناوریهای نوین در تولید، ارتباطات، توزیع محصول، تامین منابع و لزوم توجه به شرکتهای کوچک و متوسط به صورت مرتبط و از ضروریات بود(جبله و همکاران، ۱۳۹۵).
منابع
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.