پیشرفت تحصیلی | ادبیات تحقیق و مبانی نظری
پیشرفت تحصیلی | تعداد صفحات: ۱۴ صفحه
پیشرفت تحصیلی که از موقعیتهای تحصیلی برخوردارند، خانواده و جامعه با دیدهی احترام به آنان مینگرند در جامعه با روحیه و نشاط بیشتری حضور خواهند یافت و در کنار این از هزینههای گزافی که از افت تحصیلی بر آموزشوپرورش تحمیل میشود کاسته خواهد شد.
دستیابی به بهرهوری و بهبود کیفیت نظام آموزشی را میتوان اثرگذارترین عامل را در توسعه کشورها دانست تجارت کشورهای پیشرفتهای چون ژاپن در زمینه توسعه همهجانبه نیز حکایت از سرمایهگذاری بر روی منابع آموزشی و انسانی دارد. در راستای دستیابی به این اهداف بهبود پیشرفت تحصیلی، اساس برنامههای آموزشی است درحالیکه امروزه افت تحصیلی یکی از نگرانیهای خانوادهها و دستاندرکاران تعلیم و تربیت است(صبور اسماعیلی و همکاران، ۱۴۰۲: ۴).
ادامه
پیشرفت تحصیلی دانشآموزان از مهمترین اهداف نهاد آموزشوپرورش محسوب میشود و این نهاد، سالانه منابع انسانی و مالی هنگفتی را صرف آنان میکند که با قراردادن دانشآموزان در مسیر تربیتی درست به اهداف خود دست مییابد. پیشرفت تحصیلی و عوامل موثر بر آن همواره موردتوجه متخصصان آموزشوپرورش و محققان حوزه آموزشی و تحصیلی بوده و تحقیقات بسیاری را به خود اختصاص داده است. درواقع تکمیل دوره دبیرستان نقطه عطف مهمی از رشد نوجوان است و پیشبینی کننده مهمی از موفقیت آینده و بهزیستی و سلامت فرد میباشد(رضوی، ۱۴۰۲: ۲).
ادامه
در ارزیابیهای آموزشی پیشرفت تحصیلی بهعنوان یکی از شاخصههای پراهمیت تلقی میشود که هدف آن کمک به رشد و تعالی جنبههای روانی افراد همچون شخصیت شناخت و عاطفه و احساسات است، ازاینرو، طی دهههای اخیر، کارشناسان تعلیم و تربیت به تأثیر عوامل روانشناختی در پیشرفت تحصیلی نگاه ویژهای داشتهاند منظور از پیشرفت تحصیلی توانایی آموختهشده یا اکتسابی حاصل درسهای ارائهشده یا توانایی آموختهشده یا اکتسابی در موضوعاتی آموزشگاهی است که به روشهای مختلف اندازهگیری میشود. بهطورکلی این اصطلاح به معنای مقدار یادگیری آموزشگاهی فرد است، بهطوریکه بتوان آنها را در مقوله کلی عوامل مربوط به تفاوتهای فردی و عوامل مربوط به مدرسه و نظام آموزشوپرورش موردمطالعه قرارداد(تربتی نژاد و همکاران، ۱۴۰۱: ۲۶).
ادامه
پیشرفت تحصیلی نیز یکی از اصلیترین اهداف عینی آموزشوپرورش در غالب کشورهای جهان و یکی از راههای دستیابی به توسعه مؤثر و کارآمد در زمینههای مختلف ازجمله حیطههای آموزشی و تربیتی است. پیشرفت تحصیلی در یک محیط آموزشی بسیار مهم است چون سطح شایستگی دانشآموزان را در رابطه با محتوای تحصیلی آنها نشان میدهد بهدفعات دیدهشده است دانشآموزانی استعداد وجود داشتهاند که ازلحاظ توانایی و یادگیری بسیار شبیه هم بوده،اند، اما در پیشرفت تحصیلی تفاوتهای زیادی با هم دارند. عوامل شناختی و بالینی بسیاری در پیشرفت تحصیلی یک دانشآموز مؤثر است و میتوانند آن را پیشبینی کنند. (قربان پور و همکاران، ۱۴۰۲: ۶۸).
ادامه
هر فراگیر از آزادی توسعه و ابراز مهارت به شیوههایی که با نحوهی تفکر و یادگیری او سازگارتر هستند . برخوردار است. ویژگیهای پیشرفت تحصیلی موضوع محور به شرح زیر است (۱) دانشآموز محور (۲) تجربه مستقیم، (۳) جدایی از موضوع اصلی، (۴) مفاهیم از موضوعات مختلف (۵) انعطافپذیر (۶) نتایج یادگیری مطابق با علایق و نیازهای دانشآموزان، (۷) اصول یادگیری همراه بازی و تفریح.
مراحل پیشرفت تحصیلی را به شرح زیر معرفی میکند (۱) انتخاب موضوع خاص (۲) تعیین مفاهیم مربوطه (۳) تعیین فعالیتهای یادگیری (۴) تعیین موضوعات اصلی برای اجرای فعالیتها (۵) بررسی فعالیتها و موضوعات اصلی مربوط به موضوع (۶) تدوین برنامه درسی برای سهولت در توزیع و اجرا (۷) تعیین دستورالعمل کلاس برای ارائه فعالیتهای یادگیری و (۸) پیگیری با بحث به نظر میرسد که این مراحل با توجه به ویژگیهای ذهنی دانشآموزان دارای نیازهای ویژه ذهنی به دلیل مشخص بودن و مستقیم بودن مراحل اجرایی قابل کاربرد است. ازاینرو استفاده ازاینرو ضرورت مییابد(میهن دوست و همکاران، ۱۴۰۲: ۷۹).
ادامه
پیشرفت تحصیلی، را میتوان بهعنوان میزانی که دانشآموزان معلمان با مؤسسات آموزشی به اهداف آموزشی کوتاه و یا بلندمدت خود رسیدهاند، تعریف کرد. تکمیل معیارهای آموزشی مانند دیپلم مدارس متوسطه و مدارک تحصیلی دانشگاهی میتواند نشاندهنده پیشرفت تحصیلی باشد. این ویژگی جزء مهمی در یادگیری به شمار میرود و نقش مهمی در کمک به دانشآموزان در فعالیتهای تحصیلی دارد زیرا، موقعیتی است که به رفتار و مسیر افراد نیرو میدهد.
به عبارتی شامل اهداف و فعالیتهایی است که هدف آن ایجاد انگیزه برای حرکت و عمل است. همچنین پیشرفت تحصیلی شامل مجموعهای از باورها، ادراکات ارزشها، اطلاعات و اقدامات است که کاملاً با یکدیگر مرتبط هستند و هنگامی بروز خواهد کرد که دانشآموزان بتوانند بازخورد مثبتی در مورد عملکرد خود کسب کرده و یا باور داشته باشند که در هر شرایطی بتی در مورد ه موفق خواهند شد(قادری و میرمهدی، ۱۴۰۱ :۲۱۰).
اهمیت پیشرفت تحصیلی
مطالعات نشان میدهد دانشآموزانی که انگیزه پیشرفت بالایی دارند، در تکالیف مدرسه موفقتر هستند این دانشآموزان در مقایسه با دانشآموزانی که انگیزهی پیشرفت کمی دارند به مدت طولانیتری در انجام دادن تکالیف پشتکاردارند و برای موفقیت بیشتر تلاش میکنند. بهعلاوه، پیشرفت تحصیلی در مقایسه با افراد دارای پیشرفت کم پشتکار بیشتری در مواجهه با شکست در کار نشان میدهند.
محیطهای آموزش تلفیقی در مقایسه با شرایط آموزش حضوری، باعث بهبود دسترسی به مدرس و محتوای آموزشی انعطافپذیری در مکان و زمان ،آموزش فراهمسازی تجربیات یادگیرندگان، افزایش رضایت، یادگیرندگان امکان برقراری ارتباطات همزمان و غیر همزمان تعاملی تأملی شده و همچنین استفاده تلفیقی از روشهای مختلف آموزشی (گروهی، فردی و جمعی)، آموزش حضوری و مجازی باعث افزایش انگیزه پیشرفت و رضایت تحصیلی میشود(شهسواری و همکاران، ۱۴۰۱: ۵۹).
ادامه
پیشرفت تحصیلی نقش مهمی در توسعه منابع انسانی آینده کشور دارد و درواقع مهمترین نشانه موفقیت سیستم آموزشی در دستیابی به اهداف است. بهعبارتدیگر، عملکرد تحصیلی نشاندهنده میزان دستیابی دانشآموزان، معلمان و موسسات آموزشی به اهداف خود است. پیشرفت تحصیلی به معنای توانایی اثبات موفقیت تحصیلی در کسب نتیجهای است که برای آن برنامهریزی و برنامهریزیشده است.
بهبود عملکرد تحصیلی به معنای موفقیت تحصیلی است و موفقیت تحصیلی به معنای میزان موفقیت دانشآموزان در دستیابی به اهداف دوره است. پیشرفت تحصیلی شامل زیرمجموعههای شناختی عاطفی و انگیزشی متعددی است ازجمله خودکارآمدی تأثیرات عاطفی، برنامهریزی، کنترل نتیجه و انگیزه است. پیشرفت تحصیلی بهتر باعث افزایش عزتنفس و کاهش اضطراب و افسردگی می شود.
برای دستیابی به پیشرفت تحصیلی، باید انگیزه نگرش و باورهای مثبت در فراگیران ایجاد شود شناخت و بهبود فرایندهای یادگیری و یادگیری یکی از اهداف اساسی روانشناسی تربیتی است. به همین دلیل پیشرفت تحصیلی و عوامل موثر در آن همیشه موردتوجه روانشناسان و مربیان بوده است و در سالهای اخیر آنها تلاش کردهاند متغیرهایی را شناسایی کنند که میتوانند به بهبود آن منجر شوند (صفایی، ۱۴۰۱: ۲).
ادامه
استفاده از پیشرفت تحصیلی در آموزش بهعنوان یک بازوی رقابتی در بازار کار در حال جهانیشدن است تا فرد آموزشدیده با دید باز و نگاه کلی وارد بازار جهانی، سیاسی و آموزشی شود. در طراحی محیطهای جدید پیشرفت تحصیلی به کمک فناوریهای اطلاعات و ارتباطات یادگیرنده در مرکز فرایند یادگیری قرار دارد و تجربه پیشرفت تحصیلی در اختیار و کنترل اوست. یادگیرنده به منابع متعدد اطلاعاتی متصل است. آموزشدهنده فقط یک منبع محسوب میشود که یادگیرنده به او دسترسی دارد و نقش مربی، تسهیلکننده ارتباط فراگیر با منابع است. در چنین نظامی، لازم است تا مربی بهمنزله نیروی شتابدهنده حمایت کافی را در فراهم کردن تجربیات جدید پیشرفت تحصیلی برای فراگیر فراهم کند(مشهدی و همکاران، ۱۴۰۱: ۱۰۲).
ادامه
پیشرفت تحصیلی در دانشآموزان نیز همین رویه را دارد دانشآموزان به دنبال آیندهای روشن هستند و برای رسیدن به این آینده چه در بخش تحصیلی و چه فرا تحصیلی هم نیازمند هوش ذاتی و هم نیازمند هوش اکتسابی یعنی فراگیری، تطبیقپذیری با زمان ،مکان محیط و همچنین داشتن انگیزه برای رسیدن به موقعیتهای پیشرفت در آینده هستند که همه را تحت عنوان این مفهوم میشناسند و اهمیت آن را نشان میدهد.
البته برخی از اندیشمندان به این ،مفهوم جزیی تر نگریستهاند. و این مفهوم را ناظر بر دلایل دانشآموزان و یا دانشجویان برای انجام تکالیف میدانند. و البته برخی نیز آن را شامل میل برای رشد موفق شدن یا نشان دادن شایستگی. در یک فعالیت بهویژه فعالیتهای تحصیلی قلمداد میکنند. ازاینرو هدف ،پیشرفت رفتارهای دانشآموزان را هدایت کرده و جهت میدهد. و در همین مسیر بر رویکرد یادگیری تقویت حافظه سازگاری. با محیط و بسیاری از موارد در آینده دانشآموزان اثرگذار است (دهقانی و حیدری، ۱۴۰۲: ۸۹).
پیشرفت تحصیلی
دانشآموزان آیندهسازان هر کشوری هستند که توجه به مسائل روانشناختی آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. توجه به مشکلات دانشآموزان در همه نظامهای آموزشی دنیا فزونی گرفته است. و باوجودی که ازنظر شخصیتی نگرش و باورها، انگیزه و این مفهوم با همدیگر متفاوتاند. اما مسائل روانشناختی آنها بهطور مشترک در کاهش یا افزایش مشکلات تحصیلی. و یادگیری آنان مؤثر است این مفهوم نشاندهنده موفقیت نظام آموزشی. در زمینه هدفیابی و توجه به رفع نیازهای فردی و همچنین موفقیت. خود فرد در ارتباط با معلم و والدین در مسیر توسعه درسی است(دهقانی و حیدری، ۱۴۰۲: ۸۹).
پیشرفت تحصیلی
مطالعه عوامل اثرگذار بر شاخصهای این مفهوم مهمترین محور هدایتکننده غالب. پژوهشهای تربیتی است در سالهای اخیر ویژگیهای ورودی فراگیران در محیطهای آموزشی. در کانون توجه پژوهشگران بوده است. طبق نظر بلوم (۱۹۶۳) بیتردید تأثیر ویژگیهای فراگیران بر یادگیری آموزشگاهی. آنان در شرایط عادی آموزشگاه و در آغاز یکرشته تکلیف ،یادگیری بهمراتب بیش از تأثیر آموزشی است. که میبینند؛ ازاینجهت از طریق همخوان کردن معیارهای یادگیری. با تفاوتهای فردی یادگیرندگان میتوان بازدههای یادگیری را افزایش داد(نگار استوار، ۱۴۰۲: ۱۳۳).
پیشرفت تحصیلی
امروزه روان شناسان تربیتی پذیرفتهاند که کلاس درس محیطی هیجان مدار است. که در آن دانشآموزان طیفی از هیجانات خوشایند و ناخوشایند مرتبط با یادگیری و پیشرفت. را همزمان با کسب دانش و مهارتهای تحصیلی تجربه میکنند. ازجمله مسائلی است که فکر مدیران ،جامعه برنامه ریزان و محققان. را به خود جلب کرده است و یکی از مولفه هایی است که در نظام آموزشوپرورش موردتوجه قرارگرفته است. مسئله این متغیر است. در همین راستا، از عوامل مرتبط با این مفهوم دانشآموزان میتوان. به رفتارهای خودشکن تحصیلیاشاره کرد(اکبری و همکاران، ۱۴۰۲: ۱۹۰).
پیشرفت تحصیلی
در کنار این مفهوم انگیزه پیشرفت را نیز میتوان بهعنوان عامل نیرو دهنده. و هدایتکننده رفتار تعریف کرد که به تلاش فرد شدت و جهت میدهد. در نظر گرفتن انگیزش در برانگیختن جهت دادن و تداوم بخشیدن رفتار دانشآموز در فرآیند آموزشوپرورش از اهمیت خاصی. برخوردار است این مفهوم اشاره دارد به اینکه چرا و چگونه دانشآموزان نسبت. به موقعیتهای گوناگون یادگیری انگیزه یادگیری پیدا میکنند.
پژوهشگرانی که در این حوزه فعالیت نمودهاند ضرورت توجه به انگیزش در تعلیم و تربیت. را به دلیل ارتباط موثر آن با یادگیری جدید مهارتها راهبردها رفتارها و درنهایت این مفهوم متذکر شدهاند. در نظر گرفتن انگیزش در برانگیختن جهت دادن و تداوم بخشیدن رفتار دانشآموز. در فرایند آموزشوپرورش از اهمیت خاص برخوردار است. کاهش این مفهوم بهعنوان یکی از معضلات مهم نظام آموزشی در کشورهای. مختلف باعث به هدر رفتن بسیاری از منابع میشود. و زبانهای علمی فرهنگی و اقتصادی زیادی متوجه دولتها و خانوادهها میکند(زارع، ۱۴۰۲: ۱۰۳).
منابع
منابع در فایل خریداری شده موجود است.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.