کیفیت خواب |مبانی نظری و ادبیات تحقیق مطالعات ISI

امتیاز 1.00 ( 1 رای )

در حال بارگذاری
تاریخ انتشار
۱۷ تیر ۱۴۰۰
نوع فایل
ورد قابل تغییر
حجم فایل
تعداد صفحات
23
دسته بندی
تعداد بازدید
5041 بازدید
۴۰,۰۰۰ تومان

کیفیت خواب| تعداد صفحات با احتساب منابع ۲۳

مفهوم خواب

خواب، عاملی بسیار ضروری و مهم در سلامت ذهنی، روانی و جسمی افراد بوده، به ویژه در دوران جوانی و نوجوانی که مرحله مهمی در رشد بیولوژیک و پیشبرد کیفیت زندگی انسان¬ها است، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. اختلال در خواب شبانه می تواند موجب بروز مشکلاتی از جمله خواب آلودگی و کسالت در طول روز، استرس و اضطراب، سردرد و همچنین عملکرد ضعیف افراد و کاهش عملکرد در برنامه های درسی و دانشگاهی گردد .

به عبارتی دیگر خواب پایه و اساس سلامتی، نشاط و طول عمر و قسمت مهمی از ریتم زندگی انسان می باشد و در تجدید قوای جسمی، ذهنی و روانی انسان نقش بسیار مهمی را ایفا می نماید. بنابراین هر گونه اختلال در جریان خواب علاوه بر ایجاد مشکلات روانی، توانایی روانی فرد را نیز کاهش می دهد. همچنین عوامل متعددی نظیر سن، جنس، عوامل محیطی و شغلی در بروز اختلالات خواب دخیل هستند. (جعفری و همکاران،۱۳۹۷: ۱۹۸).

مفهوم کیفیت خواب

یک مکانیزم اساسی رفتاری برای همه موجودات زنده است. خواب یک جزء ضروری سلامت و رفاه است. در مورد انسانها به ویژه، شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد. این عامل پایین سلامت جسمانی را کاهش می دهد. بسیاری از مطالعات عملکرد خواب انسان را مورد بررسی قرار داده اند و نتیجه گرفتند این عامل می تواند کمک به غلبه بر خستگی، بهبود انرژی، محافظت از آسیب مغز، و ترویج رشد برای افراد جوان  نماید(ژنگ و همکاران ، ۲۰۱۹: ۶۰۰-۶۰۸).

محرومیت از خواب باعث ایجاد آسیب به سیستم ای بدن شده و همچنین منجر به اختلال شناختی ملایم، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی عروقی، و اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود. در زمینه این عنصر می توان گفت که الگوی حرکتی فردی از شب تا صبح به صورت متناوب است و به فعالیت و استرس های وی در طور روز بستگی دارد.  مقدار حرکات در میان افراد متغیر بود، اما الگوی حرکت فردی از شب تا شب تا حدی قابل تکثیر بود؛ رفتارهای خواب ارتباط نزدیکی با حالت خواب و عادات خواب داشت. ویژگی رفتارهای خواب از فرد به فرد متفاوت است(چن و همکاران، ۲۰۱۳).

همچنین

کیفیت خواب یک سازه بالینی مهم است که طبق تعریف از شاخص های ذهنی مربوط به چگونگی تجربه خواب تشکیل می شود مانند میزان رضایت مندی از خواب و احساسی که پس از برخواستن از خواب ایجاد می شود. ویژگی اصلی این عنصر، ناتوانی در به خواب رفتن، حفظ و تداوم خواب و نیز بیدار شدن های مکرر طی خواب یا در صبح زود و ناتوانی برای بازگشتن به خواب است.

این مشکلات با پیامدهای قابل توجهی در طول روز همراه است و کیفیت زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. از بین عوامل روانشناختی مرتبط با کیفیت خواب، شناخت های معیوب کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. نتایج پژوهش های مختلف نشان داده است که اصلاح این شناختهاء موجب بهبود کیفیت خواب می شود.

افراد با کیفیت خواب نامطلوب و بی خوابی، طیف وسیعی از مسائل، از جمله ناتوانی برای خوابیدن را نشان می دهند. آنها  آشفتگی خواب برای عملکرد آنها، نگرانی و نشخوار فکری بالایی را تجربه میکنند. به دنبال این اضطراب، توجه آنها روی تهدیدهای درونی (مانند احساسات بدنی و بیرونی (مانند سروصداهای محیط بیرونی) مرتبط با خواب، متمرکز می شود. این توجه انتخابی، متقابلا نگرانی را تشدید می کند(بقولی و مهدوی، ۱۳۹۸).

مفهوم کیفیت خواب در مطالعات داخلی

کیفیت خواب طبق تعریف، از شاخص های ذهنی مربوط به چگونگی تجربه خواب مانند میزان رضایتمندی از خواب و احساسی که پس از برخاستن از خواب ایجاد می شود تشکیل می گردد . کیفیت خواب نامطلوب می تواند منجر به خواب آلودگی روزانه. تغییرات خلقی  و افزایش خطر مصرف مواد مخدر گردد. همچنین اختلال در کیفیت خواب موجب بروز رفتارهای پرخطری مانند نزاع، پرخاشگری، کشیدن سیگار، رابطه جنسی محافظت نشده و اعمالی چون خالکوبی می گردد(حیدری راد و همکاران،۱۳۹۶: ۲۴۲).

ادامه

کیفیت خواب احساسی روانی است که در ظاهر فرد قابل مشاهده است و بر کیفیت زندگی و احساس سلامتی فرد تأثیر می­گذارد (باباحاجی و همکاران، ۱۳۹۳: ۲). اصطلاح «کیفیت خواب» به‌طور گسترده ­ای توسط محققان، روان­شناسان، مشاوران و عموم مردم مورد استفاده قرار می­گیرد. ولی توافق عمومی درباره تعریف و نشانه ­های آن وجود ندارد. در هر حال این عنصر خوب، یک پیش ­بینی کننده برای داشتن حال خوب، روحیه پرانرژی و مرتبط با سلامت جسمی و روانی است. این عنصر، با تعریف ساده ­ای که در لغت­نامه وبستر از آن وجود دارد، پی گرفته می­شود. طبق تعریف، یک نگرش کلی برای شاخص کیفیت خواب، وجود یک اشتیاق درونی و رضایت از خواب است (به­ پژوه و سلیمانی، ۱۳۹۶: ۱۰۸).

عدم کیفیت خواب که به اختلال خواب معروف است. شامل مشکل در به خواب رفتن، عدم توانایی بیدار شدن از خواب، بیدار شدن از خواب به صورت مکرر در طول شب می‌باشد. اختلالات خواب باعث می‌شود که فرد احساس خستگی کند که این امر در طول روز در تمرکز فرد بر روی کارهای معمولی اثر منفی دارد و منجر به تحریک پذیری بیش از حد او می‌شود (جلال منش و زرگرانی، ۱۳۹۴: ۶).

تاریخچه  موضوع مورد بحث

کیفیت خواب به طور پیوسته ای در مطالعات بررسی عوامل موثر بر این عنصر مورد بررسی قرار گرفته شده است، رونالد (۱۹۵۷) در مطالعه خود پاسخ الکتروانسفالوگرافی دیفرانسیل به محرک های گوش شنوا در تحریک این عنصر مطرح کرد. و بر  ایجاد محرک های صدایی در محیط را بر میزان کیفیت خواب اثرگذار دانست. شگاس (۱۹۵۹). با مطالعه آستانه “خواب” به عنوان شاخصی از تغییرات عاطفی، پتانسیل این عامل را برای تغییرات عاطفی و روحی فرد ترسیم کرد. سپس راگینسکی (۱۹۶۳). در مطالعه خود راه طبیعی برای خواب آرام را بررسی و در نتایج خود روش های نوآورانه ای را برای بهبود این عامل ارائه کرد. پس از آن در دهه (۱۹۷۰)،

تورمی و برومی(۱۹۷۸). با بررسی مجدد الکتروآنسفالوگرافی خواب آن را به طور کاملتری مورد ارزیابی قرار داده. و در بهبود روش های تاثیر آن بر کیفیت خواب به پیشرفت های  دست یافت، در دهه (۱۹۸۰). باربرلی (۱۹۸۱). به روند پروسۀ خواب: و چرخه و مراکز حساس به آن می پردازد. و  بر این تاکید کرد که جنبه تطبیقی رویکردهای اثرگذار بر این عامل می تواند با کنترل شدید بر شاخص های به خواب رفتن تحت تاثر قرار گیرد. و در ادامه لسوود (۱۹۸۲). در مطالعه خود به بیان تاثیر عصاره آبی ریشه والرین بر بهبود این عامل در انسان پرداخت و دریافت والریان سبب کاهش قابل توجهی در نمرات زمان تأخیر خواب و بهبود قابل توجهی در این عامل می شود.

همچنین راکسترو (۱۹۹۳). با بررسی تعامل پارامترهای فیزیولوژیک خواب در بیماران کرونر و ارتباط آنها با این عامل پرداخت. و دریافت سری زمانی حرکات بدن ارتباط معنی داری با سری زمانی خواب و ضربان قلب داشت.

مطالعات دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰

در مطالعه بعدی آویتال(۱۹۹۱). کیفیت خواب در کودکان مبتلا به آسم را بررسی. که نشان داد درمان تئوفیلین آسم کودکان خواب را مختل نمی کند و به نظر می رسد اثر محافظتی در رابطه با آپنه، هیپوپنی و اشباع اکسیژن شریانی وجود دارد و سپس مییرز و بادیا (۱۹۹۵). به بررسی تغییرات ریتم روزانه و کیفیت خواب با پیری: مکانیسم ها و مداخلات آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

در قرن بیست و یکم بادر و انگدل(۲۰۰۰). مطالعات در این حوزه را با بررسی رابطه بین این عامل و استحکام سطح استراحت را انجام دادند. و نشان داد دوره انطباق برای یک سطح خواب جدید تا چند روز ادامه داشته است. سپس میل راس وهمکاران (۲۰۰۲). به مطالعه کیفیت ذهنی خواب در زمان تسلب شریان ها پرداخته اند. و که رابطه بین کیفیت خواب ذهنی و متغیرهای فیزیولوژیکی توصیف کننده شدت بیماری را نشان داد.

در مطالعه بعدی تامپسون و همکاران (۲۰۰۳). به بررسی رابطه زوال عقل با خلق و خوی منفی و این عامل پرداخته. و به ارتباط معنی داری بین نشستگی، خلق منفی و کیفیت خواب ذهنی رسید اند. و نشان دادند که حتی پس از کنترل خلق و خوی منفی، واکنش به طور قابل توجهی با کیفیت خواب ذهنی ارتباط دارد. در مطالعه گریکو (۲۰۰۴). به بررسی تاثیر داروهای روانگردان و این عامل پرداخته و داروهای روانگردان به عنوان یک طبقه کلی از داروها با کیفیت بهتر یا بدتر خواب همراه نبودند. و سپس  کالییورت و همکاران (۲۰۰۵). در مطالعه ای به تجزیه و تحلیل درمان با محدودیت خواب در کنار درمان های افسردگی بر کیفیت خواب ذهنی. در اختلال افسردگی عمده پرداخته. و دریافتند که تغییرات در کیفیت خواب ذهنی می تواند در ارتباط با محرومیت جزئی از خواب و درمان دارویی باشد.

اهمیت این موضوع

در پستانداران این عامل برای زنده ماندن و سلامت مطلوب حیاتی نقش کلیدی ایفا می کند.

عملکرد مغز و فرآیندهای فیزیولوژیکی سیستمیک از جمله متابولیسم، قلب و عروق  و عملکرد سیستم ایمنی بدن. با توجه به مقدار این عامل (راجو و همکاران، ۲۰۱۹). معمولا تغییر می کند.  از سوی دیگر کیفیت پایین خواب در بازیابی، حافظه، خلق و خو و عملکرد روزانه فرد  تاثیر گذار است. این عامل معمولا در بیماران مبتلا به اختلالات ورانپزشکی با تغییرات بیشتری مواجه است. به طور کلی محرومیت از خواب باعث ایجاد آسیب به سیستم های بدن شده و همچنین منجر به اختلال شناختی ملایم، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی عروقی، و اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود (ما و همکاران، ۲۰۱۹: ۲۲-۳۱).

برای مردم مهم است که مسائل مربوط به خواب خود را تشخیص دهند و به زودی به دنبال مداخلات موثر باشند.  بررسی این عامل از دیدگاه علمی در قرن بیستم آغاز شد. در حال حاضر بررسی کیفیت خواب به عنوان یک گرایش روانشناسی و پزشکی پیشرفت کرده است. این موضوع از ابعاد عصب شناختی تا مطالعات بالینی مورد بررسی قرار گرفته است (نوربری و اونس، ۲۰۱۹: ۲۱۴-۲۱۹).

نتایج تحقیقات 

نتایج تحقیقات در مورد این عامل نشان داده است. که دانش آموزان در صورت داشتن خواب با کیفیت موجب افزایش علاقه آنها در یادگیری می شود. بهداشت ملی با بررسی تغذیه در سال ۲۰۱۵ در ژاپن نشان داد. که ۱۹٫۳٪ و ۲۱٫۶٪ از مردان و زنان است بزرگسالان به طور معنی داری از کیفیت خواب خود ناراضی بودند (نوربری و اونس، ۲۰۱۹: ۲۱۴-۲۱۹).

شکایت در مورد خواب و مشکل مرتبط با مسائل آن قابل توجه در کشورهای توسعه یافته است. در میان بزرگسالان در ایالات متحده، بر اساس بررسی مصاحبه ملی بهداشت در ۲۰۱۳-۲۰۱۵، ۳۲٫۵ درصد از مردان. ۵ و ۴/۴۰٪ از زنان گزارش کردند که بیدار شدن بدون احساس آرامش را پشت سر گذاشته اند (نکورما و همکاران، ۲۰۱۹).شواهد نشان می دهد. که کیفیت خواب بیماران بستری در واحدهای قلب و عروق به دلیل دلایل مختلف مانند درد، ترس از مرگ و روش های تهاجمی مطلوب نیست. و این بیماران ممکن است از ۳۰ تا ۴۰ درصد زمان خواب خود بیدار شوند.

مقیاس اندازه گیری در مبانی نظری  کیفیت خواب

برای اندازه گیری این عامل یک مقیاس شامل ۷ مولفه به شرح ذیل موجود است.

PSQ-1= کیفیت خواب.

PSQ-2= زمان تاخیر خواب.

PSQ-3= مدت خواب.

PSQ-4= بازده خواب.

PSQ-5= اختلال خواب.

PSQ-6= میزان استفاده از داروهای خواب.

PSQ-7= اختلالات عملکرد روزانه.

هر مورد PSQ در یک مقیاس رتبه بندی از ۰ تا ۳ (۰ = بدون مشکل، ۳ = شدت شدید) می شود. این شاخص جهانی با مجموع نمرات PSQI، محدوده ۰ تا ۲۱ بود. کیفیت خواب خوب به عنوان مجموع. نمرات PSQI 5 یا کمتر و خواب ضعیف تعریف شد کیفیت به عنوان مجموع نمرات PSQI 6 یا بیشتر تعریف شد (چنگ و همکاران، ۲۰۱۹: ۷۶۹-۷۸۰).

 مبانی نظری

  مطالعات سال ۲۰۱۹

مبانی نظری کیفیت خواب در سال ۲۰۱۹ .در مطالعات بسیاری مورد توجه بوده است. این مطالعات در زیر ارایه می شود.

پورانی و همکاران در سال ۲۰۱۹ .مدلی برای کیفیت خواب ارائه دادند. به اعتقاد آنها این عامل یک مفهوم با ابعاد مختلف شامل ورزش کردن و همچنین توجه به سلامتی افراد است. این عامل از نظر آنها تحت تاثیر زمینه های فعالیت جسمی است. و با بهبود ورزش کردن می توان کیفیت خواب بهتری داشت. همچنین ارتباط مشخصی بین ورزش، خواب و سیگار گشیدن در بین افراد سیگاری را  اثبات نمودند.

والینسی و همکاران ۲۰۱۹ .می نویسند که کیفیت خواب یک مفهوم بسیار وسیع است. نظریه این محققین بیان می دارد که کیفیت خواب تحت تاثیر عوامل بیولوژیک قرار دارد. موضوعاتی نظیری تغییرات هورمونی و همچنین مشکلات قلب و عروقی در وضعیت این عامل افراد اثرگذار است. این عامل می تواند از طریق ایجاد افسردگی و اختلال های مربوط به آن در افراد کاهش یابد.

فولکس و همکاران در سال ۲۰۱۹ .نظریه کیفیت خواب خود را براساس خواب بد شبانگاهی بیان نمودند. این نظریه در محیط دانشگاهی و بر روی دانشجویان در انگلستان مورد آزمایش قرار گرفت. این محققین نشان دادند که این عامل تحت تاثیر برنامه های آموزشی، نزدیکی به دوستان و همتایان (همکلاسی ها) می باشد. ابعاد خواب در نظریه آنها تحت تاثیر برنامه ها و ساعات کلاسی آموزشی قرار گرفته است.

  در مطالعات ۲۰۱۸

برای مبانی نظری کیفیت خواب نظریه اوهلمن و همکاران ۲۰۱۸ نشان داد. که این عامل یک مفهوم وسیع در زمینه اختلالات روان شناسی می باشد. نظریه اوهلمن و همکاران ۲۰۱۸. کیفیت خواب را مرتبط با استرس و همچنین اختلالات اضطرابی می داند. وی نظریه خود را بر روی جامعه آماری در ایالات متحده مورد بررسی قرار داد. آنها به این نتیجه رسیدند که. این عامل در بسیاری از موارد ارتباطاتی را با استرس نشان می دهد. این ارتباط ضعیف بوده و در برخی موارد به طور معناداری قابل شناسایی نبود. این محققین در نهایت بیان نمودند. که ارتباط بین کیفیت خواب و استرس بیشتر حالت ذهنی دارد تا اینکه در عمل دیده شود. به عبارتی براساس جامعه آماری مورد بررسی اوهلمن و همکاران استرس مزمن به تنهایی نمی تواند توجیه کننده رویداد کیفیت خواب باشد.

کاترین و همکاران ۲۰۱۸ اشاره می کند. که کیفیت خواب در بزرگسالان به مولفه های سلامت جسمانی بستگی دارد. وی نشان داد که این عامل در بزرگسالان به میزان چربی بدنی آنها ارتباط دارد. کیفیت خواب از نظر این محققین به چاقی عضلانی. ترشح چربی و همچنین بافت های چربی انباشته وابسته بود.

به منظور بررسی مبانی نظری کیفیت خواب چو و همکاران در سال ۲۰۱۸ نظریه کیفیت خواب خود را با بیماری کبدی چربی غیر الکی سنجدیدند. به آعتقاد آنها علاوه بر مولفه های روانشناختی مولفه های بیولوژیک مانند کبدچرب نیز بر این عامل اثرگذار است. کیفیت خواب از نظر آنها تحت تاثیر کبد چرب است. نظریه آنها نشان داد مقدار کیفیت خواب افراد با کبد چرب در بیماران زن و مرد متفاوت است.

در مطالعات سال ۲۰۱۷

مدسی و همکاران در سال ۲۰۱۷. نظریه کیفیت خواب خود را براساس آگاهی بهداشت روانی بنا نهادند. آنها نظریه خود را در محیط دانشگاه های کشور کویت مورد آزمون قرار دادند.  آزمون نظریه آنها نشان داد. که این عامل در محیط دانشگاه های کشور کویت به آگاهی بهداشت روانی مربوط می شود. نظریه آنها ابعادی را برای کیفیت خواب در نظر گرفت. این ابعاد عبارت بودند از توسعه برنامه های آموزش بهداشت، سلامت روان، پیشگیری از بیماری های روانی و پیشرفت تحصیلی.

وانگ و همکاران در سال ۲۰۱۷ .نظریه کیفیت خواب خود را براساس دوره های خواب تنظیم نمودند. آنها در بررسی ارتباط کیفیت خواب با دوره های خواب مولفه های زیادی را مورد بررسی قرار داند. نظریه آنها ابعادی چون جنسیت، شاخص توده بدنی، مصرف سیگار و دوره های خواب را آزمون کرد. آنها گفتند این عامل در افراد تحت تاثیر تنظیم دوره های خواب قرار دارد. همچنین سایر مولفه های بیولوژیک بر آن تاثیر می گذارد. این مولفه ها جنسبت و شاخص توده بندی هستند.

سلنی و همکاران در سال ۲۰۱۷ نظریه کیفیت خواب را براساس روان رنجوری مورد آزمون قرار دادند. نظریه آنها نشان داد که کیفیت خواب به ویژگی های شخصیتی افراد بستگی دارد. این محققین نشان دادند. روان رنجوری می تواند به عنوان بعدی مهم در بررسی این عامل مورد باشد. در این نظریه پیشنهاد می شود برای بهبود روان رنجوری از راهبردهای تنظیم احساسات استفاده شود. این راهبرد کیفیت خواب را در بلند مدت بهبود می بخشد.

 در مطالعات سال ۲۰۱۶

فرناندز و همکاران در سال ۲۰۱۶  .نظریه خود را در خصوص مبانی نظری کیفیت خواب براساس ابعاد روانشناسی بالینی مورد بحث قرار دادند. نظریات آنها براساس چهار بعد صورت گرفت. این ابعاد عبارتند از علائم تنفس در خواب، علائم اختلال حرکتی، علائم شبانه کیفیت خواب و علائم در روز. این نظریه اثبات کرد که هر یک از مولفه های بالا بر این عامل اثرگذار هستند. این نظریه در مکزیک ارایه شده است.

لمک و همکاران در سال ۲۰۱۶ .در نظریه خود نقش کیفیت خواب در ایمنی رانندگان را مورد بررسی قرار دادند. این نظریه در کشور ایالات متحده مورد آزمون قرار گرفت. سطوح مختلف خواب حین فعالیت از ابعاد مورد بررسی در این نظریه بود. آزمون های تجربی در این نظریه نشان داد. که سطوح عمیق خواب بر بهبود کیفیت خواب اثرگذار است.

تیان در سال ۲۰۱۶. در نظریه خود در خصوص کیفیت خواب عادت به سیگار کشیدن، نوشیدن قهوه و مصرف الکل را موثر دانست. همچنین وی انواع  دیابت را نیز بر شکل گیری کیفیت خواب افراد مورد اثبات قرار داد. همچنین بیماری های قلبی و عروقی را بر شکل گیری میزان این عامل موثر دانست. این مطالعه در جنوب چین انجام شده بود.

 در مطالعات سال ۲۰۱۵

کامل و همکاران (۲۰۱۵). در خصوص مبانی نظری کیفیت خواب نشان دادند. که از نظر آزمون های تجربی کیفیت خواب می تواند. تحت تاثیر عمل جراحی قرار گیرد. وی این فرضیه را بر روی کودکان مورد آزمایش قرار داد. و توانست آن را به اثبات برساند. نظریه وی به طور کلی بیان می دارد که این عامل کودکان پس از عمل جراحی تحت تاثیر درد پس از عمل قرار می گیرد.

لی و همکاران (۲۰۱۵) .در نظریه خود به ارتباط بین مبانی نظری کیفیت خواب و افسردگی پرداخت. آنها نشان داد که با بروز افسردگی به دلیل بیماری های جسمی می توان انتظار داشت که میزان این عامل افراد تحت تاثیر قرار گیرد.

رود و همکاران در سال ۲۰۱۵ .در نظریه خود ارتباط کیفیت خواب را با میزان استراحت بدنی بیماران مورد بررسی قرار دادند. آنها اثبات نمودند .که بیمارانی که در بخش ICU تحت استراحت و مراقبت قرار می گیرند .معمولا سطوح بهتری از این عامل  را نسبت به بیماران با همان شرایط در بیرون از بخش ICU تجربه می کنند.

در مطالعات سال ۲۰۱۲

مبانی نظری کیفیت خوابلما و همکاران (۲۰۱۲) .در خصوص مبانی نظری کیفیت خواب بیان می دارد. که اضطراب یکی از مهمترین عناصر اثرگذار بر شکل گیری این عامل در افراد است. و سطوح بالای اضطراب در بلند مدت سبب کاهش کیفیت آن می گردد. آندراد و همکاران (۲۰۱۶) بیان می دارند. که ایجاد دوره های خواب آلودگی به طور معمول بر شکل گیری این عامل افراد اثر گذار بوده و سطوح آن را کاهش می دهد. این مولفه با ایجاد اختلال در خواب معمولا عملکرد شناختی را تحت تاثیر قرار می دهد.

نظریه جو و همکاران (۲۰۱۲). بر مبنای اثر گذاری محرومیت خواب بر کیفیت آن بنیان گذاری شده است. این محققین عقیده دارند که محرومیت از خواب سبب کاهش عملکرد در ورزشکاران شده .و میزان محرومیت از خواب به طور معناداری بر کیفیت خواب آنها اثرگذار خواهد بود.

پیشینه های تحقیق

پیشینه تحقیق برای بررسی موضوع  در طی سالهای زیادی در ایران بررسی شده است.

عناصر اصلی ابن مطالعات معمولا به موضوعات زیر مربوط می شود:

  • فرسودگی شغلی.
  • افکار غیرمنطقی.
  • سلامت روان شغلی.
  • رضایت زناشویی.
  • اختلال خوردن.
  • عملکرد تحصیلی.

پیشینه های ایرانی

مطالعات سال ۱۳۹۷

در ابتدا مطالعات سال ۱۳۹۷ را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

پژوهشی توسط قربانی مقدم و همکاران (۱۳۹۷) .تحت عنوان اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌ آگاهی بر افکار غیرمنطقی، کیفیت خواب و وسوسه مصرف .در افراد با اختلال مصرف مواد انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی درمان کیفیت خواب در معتادان مواد است. یافته های این پژوهش نشان داد  که درمان شناختی ناشی از ذهن آگاهی معتادان در افزایش این عامل اثربخش بود.

پژوهشی توسط نصیری و همکاران (۱۳۹۷) .تحت عنوان اثر هشت هفته تمرین مقاومتی با کش تراباند بر سطح سرمی اینترلوکین۱ بتا و کیفیت خواب در زنان سالمند انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین مقاومتی با کش براین سایتوکاین وکیفیت خواب. در زنان سالمند بود. یافته های این پژوهش نشان میدهد که تمرین مقاومتی با کش تراباند بر بهبود این عامل در زنان سالمند میتواند موثر باشد.

پژوهشی توسط کندی (۱۳۹۷). تحت عنوان رابطه فرسودگی شغلی با کیفیت خواب و سلامت روان پرستاران شاغل دربیمارستان انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه فرسودگی شغلی با کیفیت خواب و سلامت روان پرستاران شاغل در بیمارستان بود. یافته های این پژوهش نشان داد که از بین متغیرها شاخص های این عامل رابطه معنی داری با فرسودگی شغلی دارد (۰>p.05).

مطالعات سال ۱۳۹۶

پژوهشی توسط برهانی کاخکی و کرمی (۱۳۹۶) .تحت عنوان مقایسه کیفیت خواب و رضایت زناشویی در زنان نوبت کار انجام شد. هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت خواب و رضایت زناشویی در زنان کارگر نوبت کار بود. یافته های این پژوهش نشان می دهد. که میانگین تمامی خرده مقیاس ها و نمره کل رضایت زناشویی در کارگران شیفت شب به گونه ای معنادار در ارتباط با این عامل پایین تر بود.

پژوهشی توسط حیدری راد و همکاران (۱۳۹۶). تحت عنوان مقایسه ی کیفیت خواب، شیوه های حل مسئله و سرسختی روانشناختی در دانشجویان انجام شد. هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت خواب در دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری بود. یافته های این پژوهش نشان داد. که متغیر کیفیت خواب در افراد سیگاری، به طور معنادار با افراد غیرسیگاری اختلاف معناداری داشت (p</001).

پژوهشی توسط مفرد نژاد و همکاران (۱۳۹۶). تحت عنوان تاثیر عصرگرایی و کیفیت خواب بر اختلال خوردن انجام شد. هدف از این مطالعه تاثیر عصرگرایی و کیفیت خواب بر اختلال خوردن دختران دانش آموز دبیرستانی بود. یافته های این پژوهش نشان می دهد. که بین عصرگرایی با اختلال خوردن و زیر مقیاس های آن با این عامل رابطه معنادار و مثبت وجود دارد.

مطالعات  سال ۱۳۹۵

پژوهشی توسط فضل علی و فرشیدی (۱۳۹۵). تحت عنوان بررسی میزان استفاده از تلفن همراه. و رابطه آن با کیفیت خواب و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی استفاده از تلفن همراه. و رابطه آن با کیفیت خواب دانش‌آموزان دبیرستان بود. یافته های این پژوهش نشان داد که بین استفاده از تلفن همراه با این عامل در دانش‌آموزان رابطه معناداری وجود دارد.

پژوهشی توسط متقی و همکاران(۱۳۹۵) .تحت عنوان اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر کیفیت خواب سالمندان مبتلا به اختلال بی خوابی انجام شد. هدف از این مطالعه تاثیر درمان شناختی-رفتاری (CBT) بر کیفیت کلی خواب سالمندان است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که .درمان شناختی-رفتاری، کیفیت کلی خواب سالمندان را ارتقا و نشانه های اختلال بی خوابی در آنها را کاهش می دهد.

پژوهشی توسط به پژوه و سلیمانی (۱۳۹۵).تحت عنوان رابطه کیفیت خواب با افسردگی در افراد سالمند در سه ناحیه شهر تهران انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه کیفیت خواب با میزان افسردگی در افراد مقیم در خانه های سالمندان تهران بود. یافته های این پژوهش نشان داد که. رابطه معناداری بین این عامل افراد سالمند با میزان افسردگی آنان وجود دارد.

پیشینه خارجی برای مبانی نظری کیفیت خواب

مطالعات سال ۲۰۱۹

پژوهشی توسط لی و همکاران (۲۰۱۹). تحت عنوان کیفیت خواب، مدت خواب و سلامت جنسی در میان افراد مسن انجام شد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط اختلال خواب و خواب را با تعدادی از اقدامات ارزیابی فعالیت های جنسی، عملکرد و نگرانی ها در یک نمونه نمایشی از افراد مسن بود. یافته های پژوهش نشان داد اختلال خواب در خود گزارش شده و خواب بیقراری گذشته نگر، عمدتا با ارزیابی ذهنی کاهش اخیر فعالیت و فعالیت جنسی و سطح بالای نگرانی های جنسی مرتبط است.

پژوهشی توسط دملو و همکاران (۲۰۱۹). تحت عنوان ارتباط غذای شبانه با کیفیت خواب در افراد چاق مبتلا به آپنه انسدادی خواب انجام شد. هدف این مطالعه بررسی برای تعیین رابطه مصرف خوراکی معمولی، هزینه انرژی استراحت و الگوی خواب در آپنه انسدادی خواب بود. یافته های پژوهش نشان داد مصرف بیشتر غذا در طول شبانه روز، این عامل در بیماران آپنه متوسط و شدید را کاهش می دهد.

پژوهشی توسط کمرا و همکاران (۲۰۱۹) .تحت عنوان بروکسیسم (اختلالات خروپف و دندان قروچه) و ارتباط آن با خواب با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و کیفیت خواب انجام شد. هدف این مطالعه بررسی و مقایسه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و کیفیت خواب افراد با و بدون بروکسیسم خواب بود. یافته های پژوهش نشان داد خواب بروکسیسم ممکن است با تاثیر منفی در مقایسه با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و این عامل همراه باشد.

مطالعات سال ۲۰۱۸

پژوهشی توسط زنگ و همکاران (۲۰۱۸) . تحت عنوان همبستگی ترکیبی مدت خواب و کیفیت خواب با کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو انجام شد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط مدت زمان خواب و خود به خود و کیفیت خواب بر کیفیت زندگی بیماران چینی مبتلا به دیابت نوع دو بود. یافته های پژوهش نشان داد شکست در توجه به تأثیر این عامل هنگام ارزیابی تأثیر خواب بر کیفیت زندگی به طور قابل ملاحظهای از نتایج منفی برخوردار است.

پژوهشی توسط سونمز و همکاران (۲۰۱۸). تحت عنوان تأثیر آموزش مراقبت بهداشتی برای زنان باردار با سندرم بیخوابی پایین بر کیفیت خواب آنها انجام شد. هدف این مطالعه بررسی تعیین تأثیر آموزش مراقبت بهداشت خواب در زنان باردار مبتلا به سندرم بی خوابی بر کیفیت خواب بود. یافته های پژوهش نشان داد آموزش بهداشت خواب برای زنان باردار با سندرم بیخوابی افزایش این عامل است.

مطالعات سال ۲۰۱۷

پژوهشی توسط هال و همکاران (۲۰۱۷). تحت عنوان ارتباط بین کیفیت خواب والدین، خستگی، شناختی در مورد خواب نوزاد و افسردگی والدین قبل و بعد از مداخله در مشکلات خواب در نوزادان انجام شد. هدف این مطالعه بررسی بررسی ارتباط بین کیفیت خواب والدین، خستگی، شناختی در مورد خواب نوزاد و افسردگی والدین بود. یافته های پژوهش نشان داد بین کیفیت خواب والدین، خستگی، در مورد خواب نوزاد و افسردگی والدین رابطه معنادار مثبتی وجود دارد که بعد از مداخله در مشکلات خواب در نوزادان به شکل چشمگیری کاسته شد.

پژوهشی توسط کانگ و همکاران (۲۰۱۷). تحت عنوان کیفیت زندگی بیماران مشکوک به آپنه انسداد خواب با کیفیت خواب ذهنی آنها نسبت به شاخص آپنه-هیپوپنه انجام شد. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین شدت شاخص آپنه-هیپوپنی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب در مطالعات قبلی ناسازگار است بود. یافته های پژوهش نشان داد این مطالعه نشان می دهد که عامل اصلی تأثیر این عامل افراد مبتلا به آپنه انسدادی مشکوک، کیفیت زندگی ذهنی آنهاست.

پژوهشی توسط استیونس و همکاران (۲۰۱۷). تحت عنوان درمان با ودولیزومب با بهبود کیفیت خواب و حالت خوابیده در بیماریهای رودهای التهابی انجام شد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط درمان با ودولیزومب با پیشرفت در کیفیت خواب و حالت در بیماری های التهابی روده بود. یافته های پژوهش نشان داد درمان با ودولیزومب سبب پیشرفت در این عامل در بیماری های التهابی روده ارتباط مثبت دارد.

مطالعات سال ۲۰۱۶

پژوهشی توسط مین و همکاران (۲۰۱۶). تحت عنوان تأثیر استفاده از داروهای خواب و کیفیت خواب ضعیف بر خطر ابتلا به سرطان در بزرگسالان سالمند در جامعه ایالات متحده انجام شد. هدف این مطالعه بررسی بررسی ارتباط بین استفاده از داروهای خواب، این عنصر ضعیف و سقوط افراد مسن در جامعه بود. یافته های پژوهش نشان داد یک اثر ترکیبی از این عامل و استفاده از داروهای خواب در معرض خطر سقوط نشان می دهد که اثربخشی دارو ممکن است یک عامل مهم در درک خطر کاهش مصرف داروهای آرام بخش باشد.

پژوهشی توسط گولیاف و همکاران (۲۰۱۶). تحت عنوان بهبود کیفیت خواب شبانه با تحریک پذیری الکتروکوتیکی همزمان با خواب سبک انجام شد. هدف این مطالعه بررسی بررسی ارتباط بین استفاده از داروهای خواب، این عنصر ضعیف و سقوط افراد مسن در جامعه بود. یافته های پژوهش نشان داد افزایش قابل ملاحظه ای در طول دوره ی اول و دوم خواب عمیق، و همچنین دوره ی کوتاه مدت قبل از شروع خواب و زمان طولانی خواب سریع است. بهبود ساختار خواب همراه با کاهش اضطراب واکنشی و افسردگی و افزایش کارایی فیزیکی ذهنی بود.

پژوهشی توسط هتزننکر و همکاران (۲۰۱۶). تحت عنوان درمان تهویه مناسب در آپنه مرکزی خواب و تأثیر آن بر کیفیت خواب انجام شد. هدف این مطالعه بررسی درمان باد درمانی در آپنه مرکزی خواب و تأثیر آن بر  خواب بود. یافته های پژوهش نشان داد فشار مداوم مثبت فشار هوایی در کاهش شاخص آپنه-هیپوپنی میزان قابل توجهی از بیماران مبتلا به نارسایی مزمن قلبی با کاهش کسر تخلیه و آپنه مرکزی خواب موثر است.

مطالعات سال ۲۰۱۵

پژوهشی توسط لی و همکاران (۲۰۱۵). تحت عنوان رابطه بین آپنه و علائم افسردگی در مردان مبتلا به آپنه انسدادی شدید: اثرات میانجی از کیفیت خواب انجام شد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین شدت آپنه و علائم افسردگی در یک نمونه بزرگ از بیماران تازه تشخیص داده شده مبتلا به آپنه انسدادی شدید بود. یافته های پژوهش نشان داد  شواهدی از نقش میانجی کیفیت خواب ذهنی در ارتباط میان شدت آپنه و علائم افسردگی در بیماران مرد مبتلا به آپنه انسدادی خواب شدید وجود دارد.

پژوهشی توسط خان و همکاران (۲۰۱۵). تحت عنوان آیا مدت خواب و کیفیت خواب مربوط به کیفیت غذا، فعالیت بدنی و وزن بدن است؟ یک مطالعه مبتنی بر جمعیت از کودکان کانادایی انجام شد. هدف این مطالعه بررسی بررسی ارتباط بین مدت خواب و ویژگی های بدن، میزان وزن بدن، کیفیت غذا و میزان فعالیت بدنی در میان دانش آموزان درجه پنج در نووا اسکوشیا کانادا بود. یافته های پژوهش نشان داد نیاز به استراتژی های ارتقاء سلامت برای تشویق خواب کافی و ارتقاء سلامت محیط اطفال در میان کودکان است.

حدود ۱۰پیشینه داخلی و ۱۲ پیشینه خارجی در فایل اصلی

بخشی از منابع تحقیق

بخشی از منابع کیفیت خواب۲۰۱۹

Purani, H., Friedrichsen, S., & Allen, A. M. (2019). Sleep quality in cigarette smokers: Associations with smoking-related outcomes and exercise. Addictive behaviors, 90, 71-76.

Valiensi, S. M., Belardo, M. A., Pilnik, S., Izbizky, G., Starvaggi, A. P., & Branco, C. C. (2019). SLEEP QUALITY AND RELATED FACTORS IN POSTMENOPAUSAL WOMEN. Maturitas

 Foulkes, L., McMillan, D., & Gregory, A. M. (2019). A bad night’s sleep on campus: an interview study of first-year university students with poor sleep quality. Sleep Health

بخشی از منابع سال ۲۰۱۸

.Chou, Y. T., Cheng, H. J., Wu, J. S., Yang, Y. C., Chou, C. Y., Chang, C. J., & Lu, F. H. (2018). The association of sleep duration and sleep quality with non-alcoholic fatty liver disease in a Taiwanese population. Obesity research & clinical practice, ۱۲(۶), ۵۰۰-۵۰۵.

Sweatt, S. K., Gower, B. A., Chieh, A. Y., Liu, Y., & Li, L. (2018). Sleep quality is differentially related to adiposity in adults. Psychoneuroendocrinology, ۹۸, ۴۶-۵۱

Ohlmann, B., Bömicke, W., Habibi, Y., Rammelsberg, P., & Schmitter, M. (2018). Are there associations between sleep bruxism, chronic stress, and sleep quality?. Journal of dentistry, 74, 101-106

بخشی از منابع ۲۰۱۷ کیفیت خواب

 Al-Kandari, S., Alsalem, A., Al-Mutairi, S., Al-Lumai, D., Dawoud, A., & Moussa, M. (2017). Association between sleep hygiene awareness and practice with sleep quality among Kuwait University students. Sleep health, 3(5), 342-347

Wang, D., Zhou, Y., Guo, Y., Zhang, R., Li, W., He, M., … & Chen, W. (2017). The effect of sleep duration and sleep quality on hypertension in middle-aged and older Chinese: the Dongfeng-Tongji Cohort Study. Sleep medicine, ۴۰, ۷۸-۸۳

Cellini, N., Duggan, K. A., & Sarlo, M. (2017). Perceived sleep quality: The interplay of neuroticism, affect, and hyperarousal. Sleep health, 3(3), 184-189

بخشی از منابع سال ۲۰۱۶ کیفیت خواب

Fernández-Cruz, K. A., Jiménez-Correa, U., Marín-Agudelo, H. A., Castro-López, C., & Poblano, A. (2016). Proposing the Clinical Inventory of Sleep Quality. Sleep Science, 9(3), 216-220

Lemke, M. K., Apostolopoulos, Y., Hege, A., Sönmez, S., & Wideman, L. (2016). Understanding the role of sleep quality and sleep duration in commercial driving safety. Accident Analysis & Prevention, 97, 79-86

Tian, J. (2016). Response to “the causes worsening sleep quality”. Supportive Care in Cancer, 24(۴), ۱۴۶۱-۱۴۶۱. doi:10.1007/s00520-016-3082-9

 

 بخشی از منابع تاریخچه کیفیت خواب

Rowland, V. (1957). Differential electroencephalographic response to conditioned auditory stimuli in arousal from sleep. Electroencephalography and Clinical Neurophysiology, 9(4), 585-594. doi:https://doi.org/10.1016/0013-4694(57)90081-0

Tormey, J., & Brody, E. B. (1978). 28 – Values and Ethics in Medicine. In G. U. Balis, L. Wurmser, & E. McDaniel (Eds.), The Behavioral and Social Sciences and the Practice of Medicine (pp. 655-671): Butterworth-Heinemann.

Shagass, C., Muller, K., & Acosta, H. B. (1959). The pentothal “sleep” threshold as an indicator of affect tive change. Journal of Psychosomatic Research, 3(4), 253-270. doi:https://doi.org/10.1016/0022-3999(59)90008-X.

Raginsky, B. B. (1963). The Natural Way to Healthful Sleep. Psychosomatics, 4(3), 183-184. doi:https://doi.org/10.1016/S0033-3182(63)72553-9

مبانی نظری

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.